Sociaal hulpverleners overspoeld door intimidatie en geweld

Sociaal hulpverleners overspoeld door intimidatie en geweld

Sociaal hulpverleners overspoeld door intimidatie en geweld

Medewerkers in de sociale hulpverlening hebben steeds vaker te maken met bedreigingen en agressie van cliënten, zo blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. In een enquête onder ruim 4000 medewerkers uit verschillende takken van hulpverlening, werden veel ervaringen gedeeld van mensen die in of wegens hun functie zijn geïntimideerd of zelfs met de dood zijn bedreigd.

Het gaat om hulpverleners van onder andere reclassering, ggz en jeugdzorg, gehandicaptenzorg en dak- en thuislozenopvang. Van de 4000 ondervraagden heeft 97 procent in de afgelopen 3 jaar te maken gehad met verbaal geweld en 90 procent met intimidatie. Fysieke agressie is bij 40 procent wel eens voorgekomen. De getallen zijn hoog, en dit gedrag blijkt dus eerder regel te zijn dan uitzondering.

Jan Willem Bruins, directeur van beroepsvereniging BPSW vindt de cijfers zorgwekkend. “Sociaal werk kun je niet anoniem doen. Mensen zijn dus traceerbaar en vindbaar en daardoor vatbaar voor bedreigingen. En als sociaal werker moet je vaak terugkeren naar de locatie en mensen waar de agressie heeft plaatsgevonden. Mensen kunnen daar jarenlang last van hebben”, laat hij weten aan RTL Nieuws.

Volgens Bruins moet er meer actie ondernomen worden om bedreigingen en agressie tegen te gaan. Zo moet er meer aangifte worden gedaan door medewerkers en moeten aangiftes van intimidatie en geweld ook sneller worden opgepakt, zodat er adequaat gehandeld kan worden. “Het is belangrijk dat sociaal werkers, werkgevers, politiek en de samenleving dit nooit normaal gaan vinden.”

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt eveneens dat dit probleem moet worden aangepakt: “We zijn er mee bezig, maar we moeten meer doen. We zien dat er in meer sectoren sprake is van verbaal en fysiek geweld. Er is nooit een goede reden voor agressief gedrag richting iemand die jou komt helpen.” Ook hij dringt aan op het belang van aangifte: “Daarmee onderstreep je dat het onacceptabel gedrag is. Het is vervolgens aan ons, aan de overheid, om te zorgen dat we met die aangifte aan de slag gaan en dat er stevige eisen gesteld worden.”

Lees hier het volledige artikel over het onderzoek van RTL Nieuws.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jeroen e
Jeroen e
3 maanden geleden

De joden waren ook al zo agressief toen ze door medewerkers van sociale hulpverleners de gaskamer in werden geholpen. Het zou verboden moeten worden. Laat je niet voor de gek houden, door spraakverwarring van zogenaamde sociale hulp verleners. Hun zien mensen als cliënten en als probleem, dat hun eigen habitat in gevaar brengt. Maken mensen bewust kapot, als ze weten er gewoon mee te kunnen komen. Ze hebben zelf veel onverwerkte problemen uit hun jeugd. Teveel bang gemaakt, carrière en beter zijn dan een ander is wat hun moederliefde gaf. Als demonen in de bijbel de valse vrouw van Adam.… Lees verder »

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x