Recente ontdekking over de ontwikkeling van autisme

Recente ontdekking over de ontwikkeling van autisme

Recente ontdekking over de ontwikkeling van autisme

Onderzoekers hebben een manier gevonden om al in een vroeg stadium bij baby’s te voorspellen of ze autisme zullen ontwikkelen. Hersenscans hebben laten zien dat het brein aanzienlijk sneller groeit bij kinderen die op latere leeftijd worden gediagnosticeerd met autisme. Hierover schrijft National Geographic.

In het onderzoek werden baby’s getest die een broer of zus hadden met autisme. Omdat autisme deels erfelijk bepaald kan zijn, vielen zij in een risicogroep met een verhoogde kans op het ontwikkelen hiervan. Van de baby’s werd op drie momenten een MRI-scan gemaakt van de hersenen: op de leeftijd van een half jaar, een jaar en twee jaar. Uit deze scans bleek dat bij de kinderen die later de diagnose autisme kregen, de hersenen duidelijk sneller groeiden dan bij leeftijdsgenootjes zonder autisme.

Normaal gesproken worden de eerste kenmerken van autisme pas rond het derde levensjaar zichtbaar of zelfs later. Door sneller vast te stellen of kinderen een grote kans hebben om autisme te krijgen, kunnen zij ook al eerder begeleid worden in hun ontwikkeling. Autistische eigenschappen hoeven niet altijd te resulteren in een beperking die mensen verhindert om goed mee te kunnen komen in de maatschappij. Hoe eerder er wordt bijgestuurd bij afwijkingen in de ontwikkeling – zoals op het gebied van taalvaardigheid en sociaal contact – hoe meer mogelijkheden er zijn om beperkingen te verminderen of kinderen te leren hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Het verband tussen de snelle groei van het kinderbrein en de latere diagnose van autisme was zo sterk, dat de onderzoekers in 80 procent van de gevallen de juiste voorspelling konden geven over welke kinderen autisme zouden ontwikkelen. Ook eerdere experimenten waarin EEG’s en oogbewegingen van kinderen van slechts enkele maanden oud werden onderzocht, gaven indicaties van factoren die autisme kunnen voorspellen. Zo bleek uit eerdere bevindingen bijvoorbeeld dat de kans op autisme groter was bij baby’s die meer aandacht hadden voor objecten dan voor mensen.

Al op zeer jonge leeftijd lijken de hersenen dus een stukje sociale ontwikkeling over te slaan. De Amerikaanse psycholoog Geraldine Dawson geeft aan hoe dit mogelijk kan worden aangepakt: “We willen de aandacht van de baby’s zo snel mogelijk terugbrengen naar de sociale wereld. Als dat lukt, dan is de kans groot dat ze zich op dezelfde manier kunnen ontwikkelen als ieder ander”, zo is te lezen in het artikel van National Geographic. Op deze manier kunnen mensen met autisme op latere leeftijd hopelijk hun talenten benutten zonder te veel gehinderd te worden in de maatschappij, die uit een web van sociale gedragsregels bestaat.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Alderick van Klaveren
5 maanden geleden

De woorden die in dit artikel gebruikt worden om autisme te beschrijven zijn helaas erg storend voor mensen met autisme. Het maakt dat wij, als doelgroep, minder vertrouwen hebben in dergelijk nieuws en dat mag niet de bedoeling zijn. Er zijn steeds meer volwassenen met autisme die bruikbare feiten willen weten over hun eigen diagnose, dus dan is niets ergelijker dan een nieuwsbericht die niet aansluit op de ervaringen van deze groeiende doelgroep. Voor veel mensen met autisme is autisme geen aandoening. Dit wordt ook wel het “sociale model” genoemd. Het sociale model moet uiteraard niet klakkeloos worden overgenomen, maar… Lees verder »

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x