Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

Onderzoekers uit Zweden en Amerika hebben nieuwe ontdekkingen gedaan over fibromyalgie, een aandoening die niet altijd erkend wordt. Mensen met fibromyalgie kunnen door het hele lichaam pijn ervaren.

Fibromyalgie wordt gezien als een vorm van reuma; patiënten hebben last van chronische pijn in spieren en bindweefsel. Daarnaast kunnen er onder andere concentratieproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid en stijfheid optreden. De klachten zijn vaak wisselend en het ene moment heviger aanwezig dan het andere moment. Het komt voort uit verstoringen in het centrale zenuwstelsel, maar een duidelijke oorzaak is tot nu toe nooit gevonden.

Het nieuwe onderzoek laat zien dat vooral microgliacellen in de hersenen in versterkte mate reageren bij fibromyalgie, zo meldt Wetenschap in Beeld. Microgliacellen zijn betrokken bij de afweer en veroorzaken ontstekingsreacties om ziekteverwekkers op te ruimen. In het geval van fibromyalgie worden deze cellen echter – ogenschijnlijk onnodig – overactief, en ontstaan zonder duidelijke aanleiding ontstekingen die tevens pijn veroorzaken.

Eerder werd door andere onderzoekers al een verband gevonden tussen microgliacellen en de ziekte van Alzheimer. Steeds vaker worden ontstekingsreacties gekoppeld aan neurologische aandoeningen. Uit verder onderzoek zal moeten blijken in hoeverre fibromyalgie hier precies door wordt veroorzaakt en eventueel te behandelen is.

Het wetenschappelijke artikel van het onderzoek is gepubliceerd in Elsevier.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bianca Vink
Bianca Vink
1 jaar geleden

Ik heb zelf fibromyalgie.
Jullie hebben het in dit artikel over ontstekingen. Maar bij mensen met fibromyalgie is niets te vinden in het bloed. Ontstekingen moeten dan toch zichtbaar zijn tijdens n bloedonderzoek?
Gr Bianca

Wilma
Wilma
Antwoord aan  Bianca Vink
3 maanden geleden

Hoi Bianca,
Het is niet in het bloed aantoonbaar omdat het hier om laaggradige ontstekingen gaat, wat tevens ten grondslag ligt aan meerdere ziektebeelden.
Het lichaam zit continue in een ontstekingsreactie en ik raadt je sterk aan om contact te zoeken met een orthomoleculaire therapeut. Ik heb zelf de opleiding gedaan, maar wegens tijdgebrek wil ik jou doorverwijzen naar Mieke Beerlage Jansen van Stichting LEEFFF.
Zij en haar man hebben ruimschoots ervaring hiermee en wellicht kunnen zij jou helpen.

Marianne
Marianne
Antwoord aan  Wilma
1 maand geleden

Ik.durf niet te gaan omdat het vreselijk duur is…het begint al met een consult….en dan….de medicatie…niets krijg je terug van de zorgverzekeraar…tenzij je heel hoog verzekerd bent…dit zijn behandelingen voor mensen met geld.😑

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x